Ravnsbjerg Kollegiet

Køkkeninventar

Køkkeninventar mv. Nogle af inventarerne i køkkenet tilhører kollegiet og repareres/udskiftes af varmemesteren.Anbefalet brug og rengøring af køkkeninventar er beskrevet nedenfor.

Elkedel og kaffemaskine

    • Du sparer tid og el, når du skal koge pasta, ris o.lign. ved først at koge vandet i elkedel og efterfølgende hælde vandet over i gryden
    • En elkedel afkalkes ugentligt ved at dække varmelegemet med halv eddikesyre og halv vand. Vent 15 minutter og skyld efter med vand, for at fjerne eddikesyren.
    • Hold færdigbrygget kaffe varmt i en termokande i stedet for på varmepladen. Også en kaffemaskine skal afkales - følg anvisning i brugsvejledningen.
    • Elkedlen tilhører kollegiet.

Brødrister

    • Du sparer tid og op til 90% el ved at riste brød på brødristen i stedet for at bruge ovnen.

Komfur

    • Det er bedst at rengøre kogepladerne dagligt og ovnen månedligt. Fedtfiltret i emhætten bør renses i sæbevand ugentligt.
    • Et komfur er en stor strømsluger i et køkken. Der kan spares meget energi ved at følge nogle få regler.
    • Grydens og kogepladens størrelse skal passe sammen.
    • Mad bringes i kog på højeste trin og koges videre på lavest mulige trin. Husk at bruge låg hele tiden, hvilket sparer 70% el.
    • Kartofler, ris, grøntsager og æg kan koges i langt mindre vand, end traditionen byder. Når du bruger låg er det ikke nødvendigt at vandet dækker maden i gryden. Der kan spares op til 30% el ved kogning med mindre vand (desuden sparer du tid). Det tager kun 60 sekunder at starte kogning af et æg, når du bruger 1 cm vand i gryden og låg.
    • Hvis der er muligt at tilberede maden i en gryde i stedet for i en ovn, bruger du langt mindre energi.
    • Flere retter kan sagtens tilberedes samtidig i en ovn, uden at de tager smag af hinanden. Med varmluft kan der bruges flere plader samtidig, idet luftcirkulationen sørger for en ensartet temperatur i hele ovnen.
    • De fleste madvarer skal optøs inden tilberedning (en undtagelse er frosne grøntsager). De fleste frosne madvarer bliver optøet på ca. 4 timer ved stuetemperatur. Du kan evt. foretage optøning i køleskabet mens du er i skole.
    • Komfurerne tilhører kollegiet.

Mikrobølgeovn

    • Der kan spares tid og el ved at opvarme mindre portioner i mikrobølgeovn i stedet for på kogeplade.
    • Ved at fordele maden spares tid og el, idet mikrobølgerne ikke skal "trænge" så langt ind i maden.
    • Dæk maden (f.eks. med en tallerken). Det sparer tid, el og rengøring.
    • Mikrobølgeovnen tilhører kollegiet.

Frysere og køleskabe

    • Temperaturen i en fryser skal være minus 18 grader. Hvis temperaturen er lavere falder madens holdbarhed. Hvis den er højere stiger strømforbruget drastisk.
    • Når du i forbindelse med hovedrengøring skal afrime en fryser, slukkes den først. Dernæste fjernes alle madvarer og gryder eller baljer med kogende vand placeres i fryseren, hvorefter døren lukkes. Når temperaturen stiger smelter isen og fryseren er afrimet. Herefter sættes madvarerne tilbage og fryseren tændes. I de første timer efter afrimningen skal fryseren indstilles til hurtig frysning (kaldet indfrysning).
    • Temperaturen i et køleskab skal være plus 5 grader. Hvis temperaturen er lavere falder holbarheden af f.eks. grøntsager.
    • Grøntsager placeres nederst i et køleskab.

Støvsuger

    • Støvsugeren tilhører kollegiet. Støvsugeposer afhentes hos varmemesteren.

Vaskemaskine

    • En gennemsnitlig vask koster 4 kr. i el og vand.
    • Der er fråds med el og vand, hvis man f.eks. vasker et enkelt par bukser. Sørg for at fylde maskinen helt op.
    • Kogevask ved 90 grader er - næsten altid - unødvendigt. Tøj kan sagtens blive rent ved 60 grader. Og kulørt tøj kan ofte vaskes ved 40 grader i stedet for 60. Elbesparelsen er i begge situationer 35-45%.
    • Spring forvask over, hvis tøjet ikke er særlig snavset og spar ca. 20% el.
    • Skyllemidlers eneste reelle effekt er at fjerne statisk elektricitet. Hvis det ikke er et problem for dig, så undgå skyllemidler, idet de er allergifremkaldende.

Tørretumbler

  • Tørring af tøj på en tøjsnor er den mest effektive måde at spare el på (kollegiet har tørrerum). En tørretumbler bruger op til 5000 watt (ca. 5 kr. pr. gang).
  • Fnugfiltret skal renses før hver tørring. Fnugfiltret sidder i lågen på tørretumbleren.
  • Stop tumbleren, så snart tøjet er tørt. Overtørring gør tøjet for varmt, så det kan krympe og krølle.